babka majonezowo - cytrynowa
Cudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie.
Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- Całe jajka ubić z cukrem na puch.
- Na małych obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia.
- Dodać skórkę z cytryny i majonez.
- Na koniec dodać sok z cytryny.
- Wlać do formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem.
- Piec w temp. 175°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Z podanych składników przygotować lukier.
- Do przesianego cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny i dobrze za każdym razem wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki dodać wiecej cukru pudru. Lukier powinien spływać z łyżeczki troszkę leniwym strumieniem.
- Wystudzoną babkę polać lukrem.
1 komentarze
Cytrynowa babka jest moją ulubioną! Z majonezem bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń