Sałatka z tofu
Propozycja bardzo lekkiej sałatki pasującej idealnie do grillowanych mięs albo całkowicie odwrotnie do samodzielnej przekąski dla ludzi nie jedzących mięsa. Tak czy siak jest warta wypróbowania.
Składniki:
- 200 g wędzonego tofu
- 1 brokuł
- pół dużej lub jedna mała kapusta pekińska
- 3-4 garście rukoli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
- Brokuł podzielić na nieduże kawałki i zblanszować ( krótko obgotować w osolonej wodzie bez przykrycia).
- Kapustę drobno poszatkować.
- Tofu, brokuł, kapustę pekińską i rukolę razem wymieszać.
- Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i doprawić solą.
- Sos dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać.
2 komentarze
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń