Skubaniec
Pleśniak albo tak jak u mnie w domu Skubaniec to już klasyka. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatym dżemem to niesamowita mieszkanka. Dla mnie to niewątpliwie smak dzieciństwa.
Składniki:
- 5 jajek ( żółtka i białka osobno)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 - 250 g dżemu najlepiej kwaśnego( najlepiej sprawdza się z czarnej porzeczki)
- 2 łyżki cukru do ciasta
- 3/4 szklanki drobnego cukru do bezy
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, sól, żółtka i schłodzone posiekane masło.
- Szybko wyrobić ciasto i podzielić na trzy równe części.
- Do jednej części dodać kakao.
- Ciasto schłodzić w lodówce około godziny.
- W między czasie ubić białka razem z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej jak na bezę ( ubite białka muszą lśnić).
- Na niedużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto i lekko spłaszczyć.
- Rozsmarować dżem.
- Na dżem zetrzeć ciemne ciasto.
- Rozsmarować bezę i posypać startym białym ciastem.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut.( Przez pierwsze 10 minut tylko dół i 30 minut góra- dół bez termoobiegu).
- Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Polać polewą czekoladową.
0 komentarze