Placek amerykański/Wiewiórka

By 20:15

Myślałam co tu dzisiaj upiec, bo okazja ku temu jest podwójna, a mianowicie po ośmiu tygodniach wraca mój mąż oraz to ,że to moje pierwsze ciasto blogowe. No i padło na placek amerykański znany też jako wiewiórka. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Są różne wersje tego ciasta. Jedni dodają kakao, a inni nie i ja należę do tych drugich.










Składniki na dużą blachę:

  • 5    jajek
  • 4    szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanka cukru
  • 1,5 szklanka oleju
  • 1    szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 5-6 jabłek
  • 1    łyżka cynamonu
  • 2    łyżeczki sody
Wykonanie:

      Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Powoli dodać olej. Do masy dodać przesianą i wymieszaną mąkę z cynamonem i sodą. Na końcu dodać orzechy i jabłka starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.170-180°C około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

You Might Also Like

0 komentarze