Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje.
Składniki:
na ciasto:
- szklanka mąki
- 2 żółtka
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jabłek
- 100 g masła
- szklanka cukru
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jogurt, żółtka, pokrojone zimne masło wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.60 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych oraz kroimy na jeszcze mniejsze plastry.
- Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cukier. Mieszamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy dodajemy jabłka i mieszamy. Jabłka w karmelu smażymy w zależności od gatunku ok.10-15 minut. Sok musi odparować, a pozostały karmel powinien być w miarę gęsty i powinien ładnie oblepiać jabłka.
- Jabłka wykładamy do formy na tartę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia.
- Schłodzone ciasto wałkujemy i kładziemy na wyłożone wcześniej jabłka. Boki ciasta wciskamy między formę, a jabłka.
- Pieczemy w 180°C około 30 minut.
- Zaraz po upieczeniu na formie ułożyć deskę do krojenia, duży talerz lub paterę i szybko przewrócić ciasto.
- Zdjąć formę i chwilkę odczekać.
- Można podawać na ciepło lub zimno.
0 komentarze