Tarta z jabłkami

By 17:28 ,

Tarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje.



Składniki:

na ciasto:
  • szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
  • 6 jabłek
  • 100 g masła
  • szklanka cukru
Wykonanie:
  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jogurt, żółtka, pokrojone zimne masło wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.60 minut.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych oraz kroimy na jeszcze mniejsze plastry.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cukier. Mieszamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy dodajemy jabłka i mieszamy. Jabłka w karmelu smażymy w zależności od gatunku ok.10-15 minut. Sok musi odparować, a pozostały karmel powinien być w miarę gęsty i powinien ładnie oblepiać jabłka.
  4. Jabłka wykładamy do formy na tartę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia.
  5. Schłodzone ciasto wałkujemy i kładziemy na wyłożone wcześniej jabłka. Boki ciasta wciskamy między formę, a jabłka.
  6. Pieczemy w 180°C około 30 minut.
  7. Zaraz po upieczeniu na formie ułożyć deskę do krojenia, duży talerz lub paterę i szybko przewrócić ciasto.
  8. Zdjąć formę i chwilkę odczekać.
  9. Można podawać na ciepło lub zimno.





You Might Also Like

0 komentarze