Bajaderki
Bajaderki to pyszny deser w formie kulek. Dobra alternatywa dla niezbyt udanego czy niesmacznego ciasta. Masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny wtedy łatwo formuje się z niej kulki. W moim przypadku wykorzystałam murzynka, który nie wyrósł jak należy (testuję nowy piekarnik i słabo mi to wychodzi) jednak do bajaderki nadawał się idealnie, a już z dodatkiem koniaku - pycha!
Składniki:
- ok.800-1000g dowolnego ciasta, ciastek, pokruszonych herbatników (ważne żeby ciasto nie miało kremu lub owoców)
- dowolne bakalie (ja dałam dwie garście rodzynek, których nie moczyłam)
- dwie łyżki dowolnej marmolady
- 250 g serka mascarpone
- dodałam całą polewę którą miałam przygotowaną do murzynka (pół kostki masła,4 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki śmietanki 30% - zagotowane i ostudzone)
- 1-2 łyżki dowolnego alkoholu ( u mnie koniak)
- Ciasto pokruszyć, zmielić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
- Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękoma. Zamiast polewy można dodać kilka łyżek nutelli. Ciasto powinno przypominać konsystencją miękką plastelinę. Jeśli będzie za luźne - dodać więcej ciasta.
- Formować małe kulki i obtaczać je w dowolnej posypce.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
0 komentarze