Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy popularna na całym świecie i podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka. Polecam!
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1,5 litra wody
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- puszka pomidorów w puszce
- pół dużej czerwonej papryki lub cala mała
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki kurkumy
- pól łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kolendry
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- ewentualnie pół kostki rosołowej
- Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić.
- Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić.
- W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut.
- Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę i chwilę wszystko smażyć.
- Dodać wodę, soczewicę, zmiksowane pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie odrobinę kostki rosołowej.
- Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut do miękkości warzyw mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec doprawić pieprzem i solą i posypać zieloną pietruszką.
0 komentarze