Domowy burger
Burger zrobiony w domu zdecydowanie będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne.
Składniki:
- 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego
- boczek
- gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy
- kolendra mielona
- pieprz
- sól
- cebula czerwona
- 1-2 ząbki czosnku
- ok.łyżeczki startego świeżego imbiru
- pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu
- majonez
- ketchup
- sałata
- ser do hamburgerów
- Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli.
- Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej.
- Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku.
- Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup.
- Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz.
- Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno:
1 komentarze
Domowy fast food jest najlepszy ;)
OdpowiedzUsuń