Lasagne z mięsem / Lazania
Lazania może być z mięsem lub wegetariańska - jak dla mnie obie wersje są przepyszne. Osobiście najczęściej robię z mięsem, bo niestety mój mąż jest zdania, że jak nie ma mięsa w tym co je to niestety on się tym nie na je. I niestety mięsa u nas je się dosyć dużo. Tak więc u mnie propozycja dla miłośników włoskiego jedzenia i dla mięsożerców.
Składniki:
- makaron lasagne
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej
- 400 g pomidorów w puszce
- dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
- pół szklanki wody
- pieprz
- sól
- 3/4 l mleka
- 70 g masła
- 70 g mąki
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- starty ser parmezan
- Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską.
- W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką.
- Przygotować makaron według zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki.
- W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem.
- Piec w 180°C około 35 minut.
0 komentarze