Sałatka kalafiorowa
Delikatnie chrupiąca, pyszna i bardzo prosta sałatka. Przygotowana na szybko z tego co było pod ręką zniknęła tak szybko jak się pojawiła i to jest chyba najważniejsze dla każdej gospodyni. Lepszej rekomendacji nie ma.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- jeden mały kalafior
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
- Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na pół godziny lub jeśli jest czas na dłużej. Po tym czasie podsmażyć na patelni.
- Różyczki kalafiora porozrywać na małe kawałki i obgotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.( Kalafior nie może być miękki! Musi być twardawy! Musi chrupać!)
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.
1 komentarze
Owszem nie ma. Zjedzone ze smakiem daje motywację do dalszego działania w kuchni. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń