Ciasto Kinder Country
Cudowne i pyszne ciasto dla leniwych lub dla tych co ,,boją się'' piekarnika. Przepis znalazłam w internecie i zmieniłam jedynie proporcje. Ciasto znika w ekspresowym tempie. Idealnie nadaje się również na imprezy szkolne i przypomina smakiem popularny batonik więc dzieciom z pewnością przypadnie do gustu. Bardzo proste i bardzo kaloryczne ale co tam, można później pobiegać.
Składniki:
- 250-300 g herbatników
- 600ml śmietany 30%
- 200 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 3 szklanki słodkiej prażonej pszenicy
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać pierwszą warstwę herbatników.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- 400 ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
- Wyłożyć drugą warstwę herbatników.
- Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- 200 ml śmietany ubić na sztywno i powoli dodawać czekoladę.
- Wyłożyć na herbatniki.
- Wierzch ciasta udekorować pozostałą słodką pszenicą.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
0 komentarze