Polędwiczki w sosie śmietanowym
Bardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych.
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 200 g śmietany 30%
- szklanka bulionu warzywnego
- 20-30 g serka topionego śmietankowego
- pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno)
- sól
- pieprz
- Dobrze schłodzone mięso pokroić na małe kotlety o grubości 1,5-2 cm.
- Rozbijamy je delikatnie dłonią.
- Solimy, pieprzymy i krótko obsmażamy z obu stron razem z cebulkami na lekko złoty kolor.
- Wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
- Wlewamy śmietanę i wrzucamy serek topiony. Dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut aż sos zacznie gęstnieć.
- Na koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i jeśli jest potrzeba doprawiamy pieprzem i solą.
1 komentarze
uwielbiam takie obiadki
OdpowiedzUsuń