Polędwiczki w sosie śmietanowym

By 16:38

Bardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych.


Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g śmietany 30%
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 20-30 g serka topionego śmietankowego
  • pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno)
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Dobrze schłodzone mięso pokroić na małe kotlety o grubości 1,5-2 cm.
  2. Rozbijamy je delikatnie dłonią.
  3. Solimy, pieprzymy i krótko obsmażamy z obu stron razem z cebulkami na lekko złoty kolor.
  4. Wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  5. Wlewamy śmietanę i wrzucamy serek topiony. Dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut aż sos zacznie gęstnieć.
  6. Na koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i jeśli jest potrzeba doprawiamy pieprzem i solą.

You Might Also Like

1 komentarze