Bułki pszenne

By 11:56

Cudowne, puszyste z chrupiącą skórką po prostu idealne. Kilka prób ale udało się i według mnie i moich bliskich są doskonałe i lepsze niż te ze sklepu.



Składniki na 12 bułeczek:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki lekko ciepłej wody
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka
  • 8 g suszonych drożdży
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką do ciast drożdżowych.
  2. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek misy robota.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15  minut.
  6. Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut.
  7. Wystudzić na kratce.




You Might Also Like

1 komentarze