Bułki pszenne
Cudowne, puszyste z chrupiącą skórką po prostu idealne. Kilka prób ale udało się i według mnie i moich bliskich są doskonałe i lepsze niż te ze sklepu.
Składniki na 12 bułeczek:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- pół szklanki lekko ciepłej wody
- pół szklanki lekko ciepłego mleka
- 8 g suszonych drożdży
- Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką do ciast drożdżowych.
- Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek misy robota.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15 minut.
- Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut.
- Wystudzić na kratce.
1 komentarze
Brzmi smacznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuń