Baklava
Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem cukrowym lub miodowym.
Składniki:
- 0,5 kg ciasta filo
- 500 g mielonych orzechów włoskich
- szklanka masła klarowanego
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki zmielonych pistacji
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- otarta skórka z jednej cytryny
- opcjonalnie 1 laska cynamonu
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- Masło roztapiamy.
- Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części.
- Ciasto filo kroimy na prostokąty pasujące do blaszki.
- Blaszkę smarujemy masłem. Rozkładamy pierwszy arkusz ciasta, który smarujemy masłem. Tych arkuszy powinno być 8, każdy posmarowany masłem.
- Wysypujemy pierwszą część orzechów.
- Przykrywamy kolejno dwoma arkuszami ciasta, smarując każde masłem.
- Wysypujemy drugą część orzechów.
- Ponownie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, smarując każde masłem.
- I ponownie wysypujemy orzechy.
- Na wierzchu układamy 8 warstw ciasta, także smarując każde z osobna masłem.
- Tak przygotowane ciasto dokładnie kroimy na romby, kwadraty lub trójkąty.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C około25 minut.
- Wszystkie składniki na syrop gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Syropem polewamy jeszcze gorące ciasto.
- Odstawić do wystygnięcia.
0 komentarze