Ciasto żurawinowo - jabłkowe
To ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka.
Składniki:
- 130 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę
- 150 g żurawiny świeżej lub suszonej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki zimnego, posiekanego masła
- Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę.
- Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując.
- Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę.
- Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb.
- Kruszonkę rozłóż na cieście.
- Ciasto należy piec w temp.180°C około 40 minut.
0 komentarze