Ciasto żurawinowo - jabłkowe

By 21:33

To ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka.



Składniki:
  • 130 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę
  • 150 g żurawiny świeżej lub suszonej
kruszonka:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki zimnego, posiekanego masła
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę.
  2. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując.
  3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę.
  5. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb.
  7. Kruszonkę rozłóż na cieście.
  8. Ciasto należy piec w temp.180°C około 40 minut.






You Might Also Like

0 komentarze