Barszcz ukraiński

By 19:41

Zwolenniczką zup nie jestem i zazwyczaj ich nie gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami.


Składniki:

  • dowolny kawałek ulubionego mięsa
  • 5 ziemniaków
  • 4 czerwone buraki
  • kilka suszonych grzybków
  • 200 g fasoli
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • ćwiartka średniej włoskiej kapusty
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150-200 ml śmietany 30%
  • koperek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • jajka
Wykonanie:
  1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować.
  2. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać do zupy i gotować do miękkości.
  4. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut.
  5. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Można zakwasić sokiem z cytryny.
  8. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku.
  9. Podawać z ugotowanym jajkiem.

You Might Also Like

0 komentarze