Papryka, cukinia....i kilka innych składników wystarczy żeby wyczarować przepyszne danie. Leczo, bo to o nim mowa to danie węgierskie w skład którego wchodzi głównie papryka, cebula i pomidory i nie ma w nim mięsa czy kiełbasy. Ale jesteśmy w Polsce i u nas jest nasze polskie leczo z kiełbasą i cukinią. I ja właśnie takie lubię i lubi je moja rodzinka.
Składniki:
- 5-6 sztuk czerwonej papryki ( użyłam dokładnie takich jak na zdjęciu)
- 3 nieduże cukinie
- 2-3 średnie cebule
- 3-4 średnie dobrze dojrzałe pomidory
- 5-6 sztuk dowolnej kiełbasy
- łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odłożyć do miseczki.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu.
- Do cebuli dodać papryki mielone: ostrą, słodką i wędzoną. Wymieszać.
- Dodać oczyszczoną i dowolnie pokrojoną paprykę, cukinię.
- Dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do reszty składników.
- Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę.
- Dusić kolejne 10 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Podusić jeszcze chwilę i gotowe.
- Podawać z pieczywem.
O autorze
Lat 43, żona i matka dwójki wspaniałych dzieciaków. Od kilku lat mieszkanka wsi w województwie Zachodniopomorskim. Kochająca morze i zwierzęta. Posiadaczka dwóch wspaniałych gończych psów. Uwielbiająca zapach piekącego się ciasta i konwalii. Amatorka domowej kuchni.
0 komentarze