Leczo

By 20:58 ,

Papryka, cukinia....i kilka innych składników wystarczy żeby wyczarować przepyszne danie. Leczo, bo to o nim mowa to danie węgierskie w skład którego wchodzi głównie papryka, cebula i pomidory i nie ma w nim mięsa czy kiełbasy. Ale jesteśmy w Polsce i u nas jest nasze polskie leczo z kiełbasą i cukinią. I ja właśnie takie lubię i lubi je moja rodzinka.

Składniki:

  • 5-6 sztuk czerwonej papryki ( użyłam dokładnie takich jak na zdjęciu)
  • 3 nieduże cukinie
  • 2-3 średnie cebule
  • 3-4 średnie dobrze dojrzałe pomidory
  • 5-6 sztuk dowolnej kiełbasy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odłożyć do miseczki.
  2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na pozostałym po smażeniu kiełbasy tłuszczu.
  3. Do cebuli dodać papryki mielone: ostrą, słodką i wędzoną. Wymieszać.
  4. Dodać oczyszczoną i dowolnie pokrojoną paprykę, cukinię.
  5. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
  6. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do reszty składników.
  7. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę.
  8. Dusić kolejne 10 minut.
  9. Przyprawić solą i pieprzem.
  10. Podusić jeszcze chwilę i gotowe.
  11. Podawać z pieczywem.

You Might Also Like

0 komentarze