Makaron z kurczakiem i cukinią
Co zrobić na obiad? To pytanie wraca jak bumerang jednak tym razem wystarczyło zerknąć do lodówki w której znalazłam: resztę szpinaku, małą cukinię i przypomniał mi się przepis, który kiedyś testowałam. Ale teraz dodałam jeszcze piersi z kurczaka, bo danie bez mięsa u mnie by nie przeszło.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g makaronu świderki
- 1 mała cukinia
- 150 g świeżego szpinaku
- 7-8 pomidorów suszonych.
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- pieprz
- sól
- mieszanka ziół śródziemnomorskich
- Piersi oczyścić i pokroić w bardzo cieniutkie paseczki lub w kostkę, doprawić i podsmażyć.
- Makaron ugotować al dente.
- Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem.
- Szpinak zblanszować.
- Do garnka wlać oliwę i dodać makaron, cukinię, szpinak, oraz pokrojone suszone pomidory.
- Doprawić pieprzem , solą i mieszanką ziół.
- Dodać parmezan i wymieszać.
- Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty.
0 komentarze