Babka czekoladowa

By 14:03

Babeczka pyszna i bardzo wciągająca. Doskonała zarówno na świąteczny stół jak i na dziecięce przyjęcia.


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
Wykonanie:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sito.
  2. Czekoladę ze śmietanką i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  3. Masło utrzeć z cukrem do białości.
  4. Dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować po każdym.
  5. Wlać przestudzoną czekoladę.
  6.  Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w piekarniku około 40 minut w 180°C. 
  8. Wystudzić.
  9. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę.

You Might Also Like

0 komentarze