Babka czekoladowa
Babeczka pyszna i bardzo wciągająca. Doskonała zarówno na świąteczny stół jak i na dziecięce przyjęcia.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sito.
- Czekoladę ze śmietanką i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- Masło utrzeć z cukrem do białości.
- Dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować po każdym.
- Wlać przestudzoną czekoladę.
- Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w piekarniku około 40 minut w 180°C.
- Wystudzić.
- Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę.
0 komentarze