Domowy sos pomidorowy
- ok. 3 kilogramy dojrzałych pomidorów
- 2-3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- świeżo mielony pieprz
- sól
- Pomidory zalać wrzątkiem odczekać 2-3 min. i obrać ze skórki.
- Pokroić na dowolne kawałki(nie ma znaczenia jakie, bo i tak całość będzie później miksowana).
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, a pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
- Pomidory, cebulę i czosnek dusić na małym ogniu w dużym garnku przez około godzinę.
- Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić całe gałązki bazylii i lubczyku i dalej dusić.
- Po godzinie wyjąć bazylie i lubczyk, resztę zmiksować.
- Dusić jeszcze 30 minut.
- Gorący, gotowy sos przelać do wyparzonych słoiczków.
- Pasteryzować 20 minut. Wyjąć i odwrócić słoiczki do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
0 komentarze