Domowy sos pomidorowy

By 09:36

Lato i zbiór cudownie pachnących pomidorów....uwielbiam takie momenty. Obowiązkowo jak zerwę pomidora musze go powąchać..... no tak już mam. I aby zatrzymać te chwile pomidory, a dokładniej zrobiony z nich sos zamykam w słoikach i cieszę się nimi dobrych kilka miesięcy. Jest pyszny, delikatny, a dzięki przyprawom jest gotowy do użycia.

  Składniki na 8 słoiczków o poj.0,300 ml
  • ok. 3 kilogramy dojrzałych pomidorów
  • 2-3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Wykonanie:
  1. Pomidory zalać wrzątkiem odczekać 2-3 min. i obrać ze skórki.
  2. Pokroić na dowolne kawałki(nie ma znaczenia jakie, bo i tak całość będzie później miksowana).
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, a pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
  4. Pomidory, cebulę i czosnek dusić na małym ogniu w dużym garnku przez około godzinę.
  5. Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić całe gałązki bazylii i lubczyku i dalej dusić.
  6. Po godzinie wyjąć bazylie i lubczyk, resztę zmiksować.
  7. Dusić jeszcze 30 minut.
  8. Gorący, gotowy sos przelać do wyparzonych słoiczków.
  9. Pasteryzować 20 minut. Wyjąć i odwrócić słoiczki do góry dnem i zostawić do wystudzenia.


You Might Also Like

0 komentarze