Likier truskawkowy

By 21:11

U mnie jest truskawkowa klęska urodzaju ale trzeba je jakoś przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy.



Składniki:
  • o,7 l rumu
  • 1,2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
Wykonanie:
  1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć.
  2. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek i tak na zmianę....aż skończyć na cukrze.
  3. Wlać ostrożnie alkohol i zamknąć szczelnie słój.
  4. Odstawić w ciemne miejsce na trzy miesiące.
  5. Od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć słojem.
  6. Po trzech miesiącach przecedzić likier i zlać do butelek.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po 3 miesiącach likier zlałam i wyszło tyle ile jest na zdjęciu.  Mimo, że jest bardzo słodki to truskawki czuć niesamowicie mocno. teraz musi tylko postać kilka tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu i będzie idealny. Czyli udało się!




You Might Also Like

0 komentarze