Lody truskawkowe

By 21:04

Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające


Składniki:

  • 8 żółtek
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru
  • 200 g truskawek
  • 100 g truskawek drobno pokrojonych

Wykonanie:
  1. Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały.
  2. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia.
  4. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy.
  5. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito.
  6. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać.
  7. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
  8. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin.

You Might Also Like

0 komentarze