Lody czekoladowe

By 11:12

Za namową syna kupiłam maszynę do lodów i przepadłam. Lody robimy non stop i to różne smaki. Takie domowe lody mają swoją zaletę: są zdrowsze od kupnych ale i mają swoją wadę: znikają zbyt szybko. Waniliowym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale do rzeczy. Czekoladowe lody są z dodatkiem gorzkiej czekolady i z niewielką ilością nutelli. Są naprawdę pyszne.
Źródło przepisu z małą modyfikacją ,,Kuchnia Polska"

Składniki:
  • 8 żółtek
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dwie czubate łyżki nutelli
Wykonanie:
  1. Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały.
  2. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i nutellę. Dokładnie wymieszać i odstawić do studzenia.
  5. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy czekoladowej.
  6. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
  7. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin.
Lody można wykonać również bez maszyny. Należy wtedy co kilkanaście minut przez pierwsze 2-3 godziny mrożenia zmiksować je, by nie powstawały kryształki lodu.

You Might Also Like

0 komentarze