Lody czekoladowe
Za namową syna kupiłam maszynę do lodów i przepadłam. Lody robimy non stop i to różne smaki. Takie domowe lody mają swoją zaletę: są zdrowsze od kupnych ale i mają swoją wadę: znikają zbyt szybko. Waniliowym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale do rzeczy. Czekoladowe lody są z dodatkiem gorzkiej czekolady i z niewielką ilością nutelli. Są naprawdę pyszne.
Źródło przepisu z małą modyfikacją ,,Kuchnia Polska"
- 8 żółtek
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- dwie czubate łyżki nutelli
- Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały.
- W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i nutellę. Dokładnie wymieszać i odstawić do studzenia.
- Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy czekoladowej.
- Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin.
0 komentarze