Pierniczki prawie jak alpejskie

By 08:23

Mięciutkie i aromatyczne, które bardzo szybko znikają i takie, które trzeba robić po raz drugi, bo już do świąt nie doczekają. Co to?  To pierniczki doskonałe! 



Składniki:


  •  900g mąki pszennej 
  •  1 szkl. cukru
  •  8 żółtek
  •  3 białka
  •  1 szkl. śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  •  2 łyżeczki sody
  •  3 łyżki kakao
  •  250g masła
  •  400g miodu
  •  2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
Wykonanie:
  1. Mąkę i kakao przesiać i odstawić.
  2. Miód z przyprawą korzenną zagotować, odstawić. Do gorącego miodu dodać masło. Wymieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Do śmietany dodać sodę i lekko zamieszać. Odstawić na kilka minut(śmietana w tym czasie stężeje).
  4. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania powoli dodawać cukier. Piana powinna być błyszcząca.
  5. Stopniowo do białek dodawać żółtka.
  6. Masę jajeczną wlać do mąki i wymieszać. Dodać wystudzony wcześniej miód, ponownie wymieszać oraz na koniec śmietanę z sodą. Delikatnie wymieszać.
  7. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  8. Ciasto lekko zagnieść, podsypać delikatnie mąką i wałkować na grubość ok.5mm. Mogą być też troszkę cieńsze ale wtedy po upieczeniu nie będą tak miękkie.
  9. Wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec w temp.180°C około 5-10 minut.
  11. Studzić na kratce.
  12. Polukrować i dekorować wedle uznania.

You Might Also Like

1 komentarze