Babeczki pistacjowe

By 19:59

Pyszne, proste i znikające ze stołu w mgnieniu oka. Dobrze wyczuwalny jest smak solonych pistacji.



Składniki:
  • 200 g zmielonych pistacji
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 12%
na lukier:
  • 2-3 łyżki wody
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę .
  2. Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując.
  3. Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec dodać śmietanę i pistacje pozostawiając 2 łyżki do dekoracji.
  5. Przygotowane papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
  6. Składniki na lukier dobrze wymieszać w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Lukier ma być gesty!
  7. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 25 minut.
  8. Upieczone ostudzić na kratce i udekorować lukrem i pozostałą częścią pistacji.


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie ;) Z pistacjami babeczek jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń