Babeczki pistacjowe
Pyszne, proste i znikające ze stołu w mgnieniu oka. Dobrze wyczuwalny jest smak solonych pistacji.
Składniki:
- 200 g zmielonych pistacji
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 190 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2-3 łyżki wody
- 150 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę .
- Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując.
- Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać śmietanę i pistacje pozostawiając 2 łyżki do dekoracji.
- Przygotowane papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
- Składniki na lukier dobrze wymieszać w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Lukier ma być gesty!
- Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 25 minut.
- Upieczone ostudzić na kratce i udekorować lukrem i pozostałą częścią pistacji.
1 komentarze
Wyglądają przepysznie ;) Z pistacjami babeczek jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ^^