Ciastka milionera

By 15:47

Ciastka milionera lub ciasto milionera to bardzo ale to bardzo słodki i przepyszny deser. Miłośnicy karmelu i czekolady na pewno będą zadowoleni.



Składniki:


na ciasto:
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 4-5 łyżek drobnego cukru(może być brązowy)
masa karmelowa:
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
oraz 150 g mlecznej lub deserowej czekolady


Wykonanie:
  1. Blaszkę 23cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć na blaszkę.
  3. Piec w temp.180°C około 25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
  4. Masło i cukier na masę karmelową podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu często mieszając. Dodać mleko prosto z puszki i gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut, aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia masy.
  5. Gorącą masę karmelową wylać na wcześniej upieczony spód, wyrównać i odstawić do stężenia.
  6. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Odstawić w chłodne miejsce aby czekolada stężała.
  7. Kroić na małe kwadraty.

You Might Also Like

0 komentarze