Ciastka milionera
Ciastka milionera lub ciasto milionera to bardzo ale to bardzo słodki i przepyszny deser. Miłośnicy karmelu i czekolady na pewno będą zadowoleni.
Składniki:
na ciasto:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 4-5 łyżek drobnego cukru(może być brązowy)
- 1 puszka mleka słodzonego
- 150 g cukru
- 150 g masła
Wykonanie:
- Blaszkę 23cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć na blaszkę.
- Piec w temp.180°C około 25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
- Masło i cukier na masę karmelową podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu często mieszając. Dodać mleko prosto z puszki i gotować na bardzo wolnym ogniu około 10 minut, aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia masy.
- Gorącą masę karmelową wylać na wcześniej upieczony spód, wyrównać i odstawić do stężenia.
- W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Odstawić w chłodne miejsce aby czekolada stężała.
- Kroić na małe kwadraty.
0 komentarze