Fenkułowa surówka
Koper włoski, fenkuł włoski czy po prostu fenkuł to roślina doskonale znana głównie mamom jako składnik herbatki dla maluchów na wzdęcia. Orzeźwiające w smaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek.
U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej.
Składniki:
- koper włoski(fenkuł)
- jabłko
- marchewka
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- sok z połowy cytryny
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- Koper pokroić w drobne paseczki(piórka), posolić i polać sokiem z cytryny i pozostawić na około 30 -40 min. żeby zmiękł.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Wszystko razem wymieszać, dodać olej, cukier i posypać natką pietruszki.
0 komentarze