Fenkułowa surówka

By 12:30

Koper włoski, fenkuł włoski czy po prostu fenkuł to roślina doskonale znana głównie mamom jako składnik herbatki dla maluchów na wzdęcia. Orzeźwiające w smaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek.
U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej.



Składniki:
  • koper włoski(fenkuł)
  • jabłko
  • marchewka
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:
  1. Koper pokroić w drobne paseczki(piórka), posolić i polać sokiem z cytryny i pozostawić na około 30 -40 min. żeby zmiękł.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  5. Wszystko razem wymieszać, dodać olej, cukier i posypać natką pietruszki.











Dodaj do listy blokowanych banerów

You Might Also Like

0 komentarze