Cake pops
Cake pops lub kulki na patyku albo ciasteczkowy lizak. Jednym słowem pyszna słodycz dla milusińskich nadająca się idealnie na przyjęcia urodzinowe oraz imprezy szkolne. Przepis banalnie prosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość.
Składniki:
- 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe)
- 120 g serka mascarpone
- masło lub krem np. nutella
- gotowa polewa lub czekolada
- patyczki
- coś do ozdabiania np. kolorowa posypka
- jedna łyżka oleju
- Do dobrze rozdrobnionego ciasta dodajemy ok.120 g serka, dwie łyżki miękkiego masła lub kremu. Można zamiast masła albo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g).
- Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny.
- W czasie gdy kulki się chłodzą rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- W czekoladzie maczamy końcówki patyczków i od razu wbijamy je w schłodzone kulki. Chowamy ponownie do lodówki na kilkanaście minut.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej i maczamy w niej nasze kulki delikatnie strzepując jej nadmiar.
- Ozdabiamy według uznania w momencie gdy czekolada czy polewa jeszcze nie zastygła.
- Ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
0 komentarze