Makaron z brokułami
Jest to bardzo pyszna i delikatna potrawa. W oryginalnym przepisie użyto makaronu zite ale niestety w naszych sklepach ciężko go dostać więc ja użyłam kolorowych rurek.
Warto sięgnąć po ten przepis.
Składniki:
- 400 g zite lub innego makaronu
- 800 g brokułów
- 2-3 pomidory bez skórki
- pół szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois
- 1 pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz
- tarty parmezan
- Brokuły podgotować i odcedzić.( Do tej potrawy używamy jedynie górnych części warzywa).
- Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły. Smażyć na małym ogniu, brokuły dokładnie obracać.
- W drugim garnku podgrzać roztarte pomidory, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz (nie doprowadzać do wrzenia).
- Ugotowany makaron ,,al dente"i dobrze odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy tym ząbki czosnku.
- Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
- Polać to mieszanką bazylii, pomidorów i resztą oleju.
- Posypać tartym parmezanem.
0 komentarze