Makaron z brokułami

By 12:18

Jest to bardzo pyszna i delikatna potrawa. W oryginalnym przepisie użyto makaronu zite ale niestety w naszych sklepach ciężko go dostać więc ja użyłam kolorowych rurek.
Warto sięgnąć po ten przepis.



Składniki:
  • 400 g zite lub innego makaronu
  • 800 g brokułów
  • 2-3 pomidory bez skórki
  • pół szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 filety anchois
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan
Wykonanie:
  1. Brokuły podgotować i odcedzić.( Do tej potrawy używamy jedynie górnych części warzywa).
  2. Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły. Smażyć na małym ogniu, brokuły dokładnie obracać.
  3. W drugim garnku podgrzać roztarte pomidory, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz (nie doprowadzać do wrzenia).
  4. Ugotowany makaron ,,al dente"i dobrze odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy tym ząbki czosnku.
  5. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu.
  6. Polać to mieszanką bazylii, pomidorów i resztą oleju.
  7. Posypać tartym parmezanem.


You Might Also Like

0 komentarze