Kilimandżaro

By 15:48

Czekoladowy pyszny biszkopt w połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym.
Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki.
Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją.

 
Składniki:

 
na ciasto ciemne:
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wody
masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
polewa:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Wykonanie:
  1. Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
  4. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min.
-----------
  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut.
-----------
  1. Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń.
  2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
-----------
  1. Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową.
  2. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
----------
Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Ciepłą polewę wylać na ciasto.

You Might Also Like

0 komentarze