Kilimandżaro
Czekoladowy pyszny biszkopt w połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym.
Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki.
Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją.
- 8 jaj
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek wody
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić.
- Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
- Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.170°C przez ok. 30-40 min.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut.
- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń.
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową.
- Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Ciepłą polewę wylać na ciasto.
0 komentarze