Makaronowo-cukiniowe wstążki z fetą

By 12:05

Lekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!!



Składniki:
  • opakowanie fety w kostkach w zalewie
  • 10 dag makaronu wstążki
  • 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm)
  • sól
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek natki pietruszki i szałwii
  • świeże oregano(może być suszone)
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny
Wykonanie:
  1. Fetę osączyć z zalewy.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić.
  3. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować.
  4. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
  5. Natkę i szałwię posiekać.
  6. Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać oregano, natkę i szałwię, doprawić solą. Wymieszać.


You Might Also Like

0 komentarze