Makaronowo-cukiniowe wstążki z fetą
Lekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!!
Składniki:
- opakowanie fety w kostkach w zalewie
- 10 dag makaronu wstążki
- 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm)
- sól
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek natki pietruszki i szałwii
- świeże oregano(może być suszone)
- oliwa z oliwek
- sos balsamiczny
- Fetę osączyć z zalewy.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić.
- Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki.
- Natkę i szałwię posiekać.
- Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać oregano, natkę i szałwię, doprawić solą. Wymieszać.
0 komentarze