Torcik brzoskwiniowy

By 14:37

Sezon brzoskwiniowy w pełni. Wystarczy mały podmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami.



Składniki:


biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
mus brzoskwiniowy:
  • kilka dojrzałych brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa
  • cukier do ewentualnego dosłodzenia
ponadto:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • galaretka brzoskwiniowa
  • łyżka cukru pudru
Wykonanie:




biszkopt



        1. Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić.
        2. Dodawać stopniowo cukier.
        3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
        4. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką.
        5. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
        6. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C.
        7. Po upieczeniu upuścić biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę.
        8. Ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
        mus brzoskwiniowy
        1. Brzoskwinie przelać wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i usunąć pestki.
        2. Zgnieść widelcem lub zmiksować blenderem.
        3. Galaretkę rozpuścić w połowie wody niż jest podane na opakowaniu.
        4. Lekko tężejącą galaretkę dodać do brzoskwiń.
        5. W razie konieczności dosłodzić.
        ---------
        1. Drugą galaretkę rozpuścić w troszkę mniejszej ilości wody niż napisane na opakowaniu.
        2. Śmietankę ubić dodając płaską łyżkę cukru pudru.
        3. Gdy galaretka całkowicie stężeje pokroić ją na małe kawałeczki i wmieszać delikatnie do ubitej śmietany. 
        ----------
        1. Biszkopt przekroić wzdłuż.
        2. Na pierwszy blat wyłożyć mus brzoskwiniowy.
        3. Przykryć drugim blatem i wyłożyć na niego bitą śmietanę z galaretką.
        4. Schłodzić w lodówce.








                You Might Also Like

                0 komentarze