Babka grecka
Babka grecka - dlaczego tak się nazywa nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć. Świetnie pasuje do porannej kawy. Bardzo delikatna i pyszna.
Przepis pochodzi z biblioteczki Poradnika domowego ,,Ciasta i ciasteczka''
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 4 jaja
- 3/4 kostki masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
- 10 dag mlecznej czekolady
- Masło utrzeć na puch.
- W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki cukru.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru.
- Masło utrzeć z koglem-moglem, następnie na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka i wlać olejek waniliowy.
- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec około godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie.
- Po 5 minutach wyłożyć ciasto na talerz, obsypać startą czekoladą i przykryć babkę miską.
- Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia.
0 komentarze