Ciasto marchewkowe
Proste, bardzo dobre i bardzo słodkie ciasto z dodatkiem marchewki. Idealne do kawy.
Składniki:
na ciasto:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki ciemnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g serka mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- ekstrakt z wanilii
- 1,5 szklanki cukru pudru
ciasto:
- Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
- Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części.
- Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu.
- Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder. Gotowym kremem przełożyć ciasto.
0 komentarze