Blok czekoladowy
Smak PRL-u to czekolada z dodatkiem mleka w proszku. Pyszna ponad czasowa słodycz u mnie z dodatkiem amarantusa i fig.
Składniki:
- 1 kostka masła (200g)
- 3-4 łyżki wody
- 3-4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka amarantusa ekspandowanego
- 6-7 suszonych fig
- 1-2 szklanki mleka w proszku
- Masło, wodę, kakao, cukier zagotować w rondelku.
- Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Do bardzo ciepłej masy wsypywać powoli mleko w proszku i dobrze wymieszać.
- Gdy masa będzie dosyć gęsta dosypywać amarantus według uznania. Im więcej tym lepiej.
- Dodać drobno pokrojone figi.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Uformować baton lub blok i owinąć szczelnie folią do żywności.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Kroić na małe kawałeczki.
1 komentarze
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń