Blok czekoladowy

By 10:45

Smak PRL-u to czekolada z dodatkiem mleka w proszku. Pyszna ponad czasowa słodycz u mnie z dodatkiem amarantusa i fig.




Składniki:
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3-4 łyżki wody
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka amarantusa ekspandowanego
  • 6-7 suszonych fig
  • 1-2  szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
  1. Masło, wodę, kakao, cukier zagotować w rondelku.
  2. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Do bardzo ciepłej masy wsypywać powoli mleko w proszku i dobrze wymieszać.
  4. Gdy masa będzie dosyć gęsta dosypywać amarantus według uznania. Im więcej tym lepiej.
  5. Dodać drobno pokrojone figi.
  6. Wszystko dobrze wymieszać.
  7. Uformować baton lub blok i owinąć szczelnie folią do żywności.
  8. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  9. Kroić na małe kawałeczki.








You Might Also Like

0 komentarze