Torcik jabłkowy
Sekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają.
Składniki:
jasny biszkopt
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół galaretki pomarańczowej
- 1 batonik chałwy kakaowej
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
biszkopt
- Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku.
- Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao.
- Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
- Jabłka i cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce zaczną się rozpadać.
- Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę.
- Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny biszkopt.
- Przykryć jasnym biszkoptem.
- Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą.
- Lekko przestudzoną polewą dekorować ciasto.
0 komentarze