Torcik jabłkowy

By 10:17

Sekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają.




Składniki:


jasny biszkopt
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
ciemny biszkopt
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół galaretki pomarańczowej
polewa chałwowa
  • 1 batonik chałwy kakaowej
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
Wykonanie:


biszkopt
  1. Białka ubić  na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku.
  2. Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao.
  3. Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
masa jabłkowa
  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Jabłka i cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce zaczną się rozpadać.
  3. Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę.
  4. Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny biszkopt.
  5. Przykryć jasnym biszkoptem.
polewa chałwowa
  1. Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą.
  2. Lekko przestudzoną polewą dekorować ciasto.



You Might Also Like

0 komentarze