Ciasto na maśle orzechwoym

By 10:14

Samo masło orzechowe mnie nie przekonuje ale już jako składnik ciasta jak najbardziej zwłaszcza jako słodka polewa. Ciasto zasmakowało nawet mojemu wybrednemu synusiowi, więc chyba warto wypróbować.



Składniki:


ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 130 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego
  • 4 jajka - osobno żółtka i białka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki)
  • 0,5 szklanki mleka
polewa
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki)
  • 0,5 szklanki stopionego ostudzonego masła
Wykonanie:
  1. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia zmieszać i dodać sól.
  2. Rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  3. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą masę.
  4. Dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
  5. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe,
  6. Następnie dodaj suche składniki na zmianę z mlekiem.
  7. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z ciastem przy użyciu łopatki lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
  8. Przełóż ciasto do formy i piec w temp. 160°C około godziny lub do tzw. suchego patyczka.
  9. Pozostaw ciasto na 10 minut w tortownicy, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
  10. Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę.
  11. Rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta.

You Might Also Like

0 komentarze