Ciasto na maśle orzechwoym
Samo masło orzechowe mnie nie przekonuje ale już jako składnik ciasta jak najbardziej zwłaszcza jako słodka polewa. Ciasto zasmakowało nawet mojemu wybrednemu synusiowi, więc chyba warto wypróbować.
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g gorzkiej czekolady
- 130 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego
- 4 jajka - osobno żółtka i białka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki)
- 0,5 szklanki stopionego ostudzonego masła
- Przesianą mąkę i proszek do pieczenia zmieszać i dodać sól.
- Rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą masę.
- Dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe,
- Następnie dodaj suche składniki na zmianę z mlekiem.
- W dużej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz z ciastem przy użyciu łopatki lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
- Przełóż ciasto do formy i piec w temp. 160°C około godziny lub do tzw. suchego patyczka.
- Pozostaw ciasto na 10 minut w tortownicy, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę.
- Rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta.
0 komentarze