Gulasz w naleśnikach kukurydzianych
Mój syn nie lubi ziemniaków i dlatego zawsze muszę kombinować czym je zastąpić, więc tym razem zwykły gulasz zrobiłam z naleśnikami kukurydzianymi.
Składniki:
Na naleśniki
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- olej
- sól
- 1kg mięsa np. karkówki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 średnia cebula
- rozmaryn
- słodka papryka
Naleśniki
- Jajka ubić i dodać mleko.
- Stopniowo dodawać mąki i sól do smaku.
- Odstawić na kilkanaście minut.
- Smażyć cienkie naleśniki.
- Mięso i cebulę pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni na brązowy kolor.
- Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości.
- Dodać liście laurowe, rozmaryn, sól, pieprz, ziele angielskie.
- Gdy mięso będzie już miękkie dodać pół łyżeczki słodkiej papryki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić około 20 minut.
- Gulasz można zagęścić mąką.
- Podawać w naleśnikach.
0 komentarze