Gulasz w naleśnikach kukurydzianych

By 11:13

Mój syn nie lubi ziemniaków i dlatego zawsze muszę kombinować czym je zastąpić, więc tym razem zwykły gulasz zrobiłam z naleśnikami kukurydzianymi.



Składniki:


Na naleśniki

  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • olej
  • sól
na gulasz

  • 1kg mięsa np. karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 średnia cebula
  • rozmaryn
  • słodka papryka
Wykonanie:


Naleśniki

  1. Jajka ubić i dodać mleko.
  2. Stopniowo dodawać mąki i sól do smaku.
  3. Odstawić na kilkanaście minut.
  4. Smażyć cienkie naleśniki.
Gulasz

  1. Mięso i cebulę pokrojone w kostkę podsmażyć na patelni na brązowy kolor.
  2. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości.
  3.  Dodać liście laurowe, rozmaryn, sól, pieprz, ziele angielskie.
  4. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pół łyżeczki słodkiej papryki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić około 20 minut.
  5. Gulasz można zagęścić mąką.
  6. Podawać w naleśnikach.




You Might Also Like

0 komentarze