Kleryżki
Jest to stary, sprawdzony przepis, który ja osobiście odkryłam dopiero niedawno. Zaledwie z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe ciasteczka, które polubi prawie każdy.
Idealne dla maluchów.
- 160 g kleiku ryżowego
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem lub owoce do ozdobienia
- Kleik z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym wsyp do miski lub na stolnicę.
- Dodaj jajka i schłodzone i pokrojone masło.
- Całość posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto.
- Rwij na małe kawałeczki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każda kulkę lekko spłaszcz i kciukiem zrób wgłębienie na dowolny owoc lub dżem.
- Dżemem lub powidłami lepiej ozdabiać po upieczeniu. Owoce kandyzowane przed pieczeniem.
- Piec w temp.180°C około 20 minut.
- Studzić na kratce.
0 komentarze