Sernik kajmakowy
Nie ma to jak sernik, a jeszcze jak dodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też.
Składniki:
na spód
- 150 g herbatników
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego)
- 200 ml śmietanki 30%
- 5 jaj
- 1 budyń waniliowy
- 1 puszka masy kajmakowej
- 3 czubate łyżki kaszy mannej
- łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie:
- Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
- Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić.
- Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować.
- Delikatnie na bardzo małych obrotach dodać ubite białka.
- Masę pozdzielić na dwie części.
- Do jednej części dodać 3/4 puszki masy kajmakowej. Zmiksować ale nie dokładnie. Dobrze jak zostaną miejscami nierozmieszane kawałeczki kajmaku.
- Wykładać na wcześniej przygotowany spód kolejno masę białą i kajmakową.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około pół godziny, później uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Na wystudzonym serniku rozsmarować resztę masy kajmakowej.
0 komentarze