Sernik kajmakowy

By 10:41

Nie ma to jak sernik, a jeszcze jak dodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też.







Składniki:


na spód

  • 150 g herbatników
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
masa serowa
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 czubate łyżki kaszy mannej
  • łyżeczka pasty waniliowej


Wykonanie:
  1. Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
  3. Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić.
  4. Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  5. Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować.
  7. Delikatnie na bardzo małych obrotach dodać ubite białka.
  8. Masę pozdzielić na dwie części.
  9. Do jednej części dodać 3/4 puszki masy kajmakowej. Zmiksować ale nie dokładnie. Dobrze jak zostaną miejscami nierozmieszane  kawałeczki kajmaku.
  10. Wykładać na wcześniej przygotowany spód kolejno masę białą i kajmakową.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 1,5 godziny.
  12. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około pół godziny, później uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
  13. Na wystudzonym serniku rozsmarować resztę masy kajmakowej.

You Might Also Like

0 komentarze