Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem niby takie zwyczajne i bardzo popularne ale.... wystarczy dodać troszkę wiórków kokosowych i już jest inne. Słodkie jogurtowe z orzeźwiającym smakiem rabarbaru z nutą kokosu.
Składniki:
- 0,5 kg rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- pół kostki masła
- cukier waniliowy
- pół szklanki drobnego cukru
- szklanka mąki
- Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Posypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut aż puści sok.
- Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym.
- Powoli i na przemian dodawać jogurt i olej.
- Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posypujemy rabarbarem.
- Z miękkiego masła, cukru waniliowego, cukru oraz mąki zrobić kruszonkę:
- masło łączymy z cukrami
- dodajemy mąkę i rozcieramy palcami tak aby powstawały okruchy i grudki
- posypujemy nią ciasto
0 komentarze