Potrawka z kurczaka na zielono
Tak zwana potrawka z kurczaka ale w innej zielonej wersji. Potrawka jest dobrym pomysłem na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka z rosołu.
Delikatny biały sos z dodatkiem brokułów nada zwykłemu daniu trochę wyrazu. Świetna propozycja dla maluchów.
- gotowane mięso z kurczaka
- rosół
- 1,5-2 brokuły
- ryż naturalny
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- ok. 2 łyżek soku z cytryny
- Brokuły oczyścić i zblanszować. Połowę odcedzonych brokułów zmiksować blenderem, a resztę odłożyć.
- W rondelku rozpuścić masło ale tak żeby się nie przypaliło.
- Dodać mąkę i energicznie mieszać aż do dokładnego połączenia się składników.
- Małymi porcjami wlewać rosół i energicznie po każdej mieszać.
- Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny do smaku.
- Zdjąć z gazu i dodać zmiksowane brokuły.
- Podawać z ryżem, mięsem z kurczaka i cząstkami brokułów.
0 komentarze