Tym razem pochwalę się moimi babeczkami, które upiekłam na klasowy
Dzień Kobiet dla syna.
Przepis jest sprawdzony, krąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji.
Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli .
Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają !
Składniki:
- 150g miękkiego masła
- niecała szklanka drobnego cukru
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki nutelli
Wykonanie:
Masło utrzeć do białości , dodać cukier i ucierać dalej.
Dodać ekstrakt waniliowy. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie po każdym ucierać aż do połącznia się składników.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec lekko wmieszać nutellę tak aby powstały grube ciemne pasy w cieście.
Nakładać do połowy papilotek i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20-25 minut.
Studzić na kratce.
Polać polewą czekoladową.
O autorze
Lat 43, żona i matka dwójki wspaniałych dzieciaków. Od kilku lat mieszkanka wsi w województwie Zachodniopomorskim. Kochająca morze i zwierzęta. Posiadaczka dwóch wspaniałych gończych psów. Uwielbiająca zapach piekącego się ciasta i konwalii. Amatorka domowej kuchni.
0 komentarze