Ciasteczka czekoladowo-owsiane
Od dnia dzisiejszego odkurzam swoje stare, sprawdzone przepisy.
I tak dzisiaj upiekłam ciasteczka owsiane, które znam w tej nie zmienionej wersji od wielu lat i nie mam pojęcia skąd posiadam ten przepis. Oczywiście w sieci można znaleźć wiele podobnych ale ja lubię swój, sprawdzony.
Składniki:
- niecała szklanka cukru może być brązowy
- pół szklanki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu według uznania
- dwa jaja
- 400-500 gram płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 kostki miękkiego masła
- bakalie według uznania
- troszkę posiekanej gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wszystko razem wyrobić. Formować małe ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec na złoty kolor w temp.160-170°C. Wystudzić na kratce.
0 komentarze