Mazurek czekoladowy

By 15:29

Czy pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku?
Uwielbiam ten smak i czasami robię taki.
Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka.
Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa.
Wyszło przepysznie.





Składniki:
                
na ciasto
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
na masę
  • 250 g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • ćwierć szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • dowolne bakalie
Wykonanie:
  1. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem.
  2. Dodajemy jajko i dokładnie ucieramy.
  3. Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy ręcznie. Wstawiamy do lodówki na godzinę .
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wylepiamy nim najlepiej formę do tarty.
  5. Pieczemy w temp.180°C przez koło pół godziny.


  1. Włożyć do garnka masło, cukier ,kakao, wodę i podgrzewać. Gdy masa się zagotuje odlać około pół szklanki , a do reszty wsypać mleko w proszku energicznie mieszając.
  2. Dodać bakalie.
  3. Wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
  4. Polać odlaną i ostudzoną wcześniej masą i udekorować.

You Might Also Like

0 komentarze