Mazurek czekoladowy
Czy pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku?
Uwielbiam ten smak i czasami robię taki.
Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka.
Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa.
Wyszło przepysznie.
Składniki:
na ciasto
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- jajko
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 250 g masła
- niepełna szklanka cukru
- ćwierć szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 250 g mleka w proszku
- dowolne bakalie
- Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem.
- Dodajemy jajko i dokładnie ucieramy.
- Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy ręcznie. Wstawiamy do lodówki na godzinę .
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wylepiamy nim najlepiej formę do tarty.
- Pieczemy w temp.180°C przez koło pół godziny.
- Włożyć do garnka masło, cukier ,kakao, wodę i podgrzewać. Gdy masa się zagotuje odlać około pół szklanki , a do reszty wsypać mleko w proszku energicznie mieszając.
- Dodać bakalie.
- Wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
- Polać odlaną i ostudzoną wcześniej masą i udekorować.
0 komentarze