Śledzie pod kołderką
Pochwalę się dzisiaj śledziami, które obowiązkowo goszczą na moim świątecznym stole od wielu lat. Kiedyś ten przepis podawała aktorka Elżbieta Starostecka w ,,Pytaniu na śniadanie". I dokładnie w takiej niezmienionej formie robię go do dziś.
Składniki:
- 5 płatów śledziowych
- jedna duża cebula
- 3 jajka
- twardy ser żółty
- majonez
- pieprz
- cytryna
- drobny szczypiorek
- Jeżeli jest potrzeba to śledzie należy wymoczyć.
- Pokroić i ułożyć na dnie płaskiej salaterki.
- Cebulę pokroić w kostkę skropić cytryną i posypać solą. Odstawić na pół godziny. Później posypać nią śledzie.
- Jajka ugotować na twardo , ostudzić i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Wyłożyć do salaterki jako kolejną warstwę.
- Na jajka rozsmarować majonez.
- Ser zetrzeć na tarce i posypać nim majonez.
- Wierzch posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarze