Śledzie pod kołderką

By 15:12

Pochwalę się dzisiaj śledziami, które obowiązkowo goszczą na moim świątecznym stole od wielu lat. Kiedyś ten przepis podawała aktorka Elżbieta Starostecka w ,,Pytaniu na śniadanie". I dokładnie w takiej niezmienionej formie robię go do dziś.




Składniki:
  • 5 płatów śledziowych
  • jedna duża cebula
  • 3 jajka
  • twardy ser żółty
  • majonez
  • pieprz
  • cytryna
  • drobny szczypiorek
Wykonanie:
  1. Jeżeli jest potrzeba to śledzie należy wymoczyć.
  2. Pokroić i ułożyć na dnie płaskiej salaterki.
  3. Cebulę pokroić w kostkę skropić cytryną i posypać solą. Odstawić na pół godziny. Później posypać nią śledzie.
  4. Jajka ugotować na twardo , ostudzić i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Wyłożyć do salaterki jako kolejną warstwę.
  5. Na jajka rozsmarować majonez.
  6. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim majonez.
  7. Wierzch posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

You Might Also Like

0 komentarze