Śledzie po fińsku

By 17:32 ,

No i kolejny pomysł na śledzia tym razem po fińsku. Śledź nie powinien być zbyt mocno wymoczony, bo dzięki temu całość nabiera fajnego bardziej wyrazistego smaku. Taki śledzik to idealna propozycja na wigilijny stół.


Składniki:

  • 3-4 średnio wymoczone filety śledziowe
  • pół puszki zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka curry (najlepiej pasty)
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • cukier
Wykonanie:
  1. Śmietanę lekko ubić i dodać do niej musztardę, curry i natkę pietruszki(jedną łyżkę natki odłożyć do dekoracji).
  2. Cebulę drobno pokroić posypać delikatnie solą i cukrem, wymieszać i pozostawić na pół godziny.
  3. Cebulę dodać do śmietany i wymieszać. Odstawić do lodówki.
  4. Śledzie pokroić według uznania i wyłożyć na półmisek.
  5. Posypać zielonym groszkiem(łyżkę groszku odłożyć do dekoracji)i polać sosem śmietanowym.
  6. Udekorować groszkiem i pietruszką. Schłodzić.



You Might Also Like

0 komentarze