Śledzie w cebulowo-porowym sosie
Takie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 czerwone cebule
- 2 pory
- 2 jabłka
- sok z jednej cytryny
- pieprz
- cukier
- natka pietruszki
- Śledzie wymoczyć 15-20 minut.
- Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce.
- Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą i cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Jabłko drobno pokroić i polać połową soku z cytryny, wymieszać.
- Majonez i jogurt wymieszać, doprawić pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Do sosu dodać jabłko, por i cebulę. Polać nim śledzie lub całość wymieszać.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze