Śledzie w cebulowo-porowym sosie

By 11:25

Takie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole.



Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Śledzie wymoczyć 15-20 minut.
  2. Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce.
  3. Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą i cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  4. Jabłko drobno pokroić i polać połową soku z cytryny, wymieszać.
  5. Majonez i jogurt wymieszać, doprawić pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  6. Do sosu dodać jabłko, por i cebulę. Polać nim śledzie lub całość wymieszać.
  7. Posypać posiekaną natką pietruszki.

You Might Also Like

0 komentarze