Czekoladowa Karpatka

By 07:32

Czekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast.



Składniki:


na ciasto:

  • 200 mąki
  • 100 masła
  • 5 jajek
  • 250 ml wody
  • sól
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • pół szklanki cukru
  • 200-300 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:


  1. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać.
  3. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić.
  4. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając.
  5. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach.
  6. Piec około 40 minut w temp.180°C.
  7. Z podanych składników przygotować budyń.
  8. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
  9. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
  10. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  11. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  12. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  13. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao.
  14. Schłodzić w lodówce.




You Might Also Like

0 komentarze