Czekoladowa Karpatka
Czekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast.
Składniki:
na ciasto:
- 200 mąki
- 100 masła
- 5 jajek
- 250 ml wody
- sól
- 2 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- pół szklanki cukru
- 200-300 g miękkiego masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
- Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać.
- Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić.
- Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając.
- Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach.
- Piec około 40 minut w temp.180°C.
- Z podanych składników przygotować budyń.
- W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
- Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
- Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao.
- Schłodzić w lodówce.
0 komentarze