Babka pomarańczowa
Szukałam, szukałam i znalazłam mój smak na idealną babkę pomarańczową. Jest wyrazista, orzeźwiająca z małym akcentem sernikowym. Z połączenia różnych przepisów powstała babka idealna.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g miękkiego masła
- starta skórka z dwóch pomarańczy
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 500 g białego sera
- 3 jaja
- pół szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- Miękkie masło utrzeć do białości, dodać cukier i nadal ucierać.
- Stopniowo dodawać jajka po każdym dobrze utrzeć.
- Dodać pastę waniliową i skórki pomarańczowe.
- Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ciasta.
- Na koniec wlać sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.
- Składniki na nadzienie serowe oprócz białka, zmiksować. Białko natomiast ubić sztywno i dodać do masy serowej.
- Część ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem.
- Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem.
- Piec w temp. 175°C około 60 min.
- Po wystygnięciu polać lukrem (sok pomarańczowy i cukier puder).
0 komentarze