Babka pomarańczowa

By 21:54

Szukałam, szukałam i znalazłam mój smak na idealną babkę pomarańczową. Jest wyrazista, orzeźwiająca z małym akcentem sernikowym. Z połączenia różnych przepisów powstała babka idealna.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 200 g miękkiego masła
  • starta skórka z dwóch pomarańczy
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • pół szklanki soku z pomarańczy
nadzienie serowe:
  • 500 g białego sera
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
Wykonanie:
  1. Miękkie masło utrzeć do białości, dodać cukier i nadal ucierać.
  2. Stopniowo dodawać jajka po każdym dobrze utrzeć.
  3. Dodać pastę waniliową i skórki pomarańczowe.
  4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ciasta.
  5. Na koniec wlać sok pomarańczowy i dobrze wymieszać.
  6. Składniki na nadzienie serowe oprócz białka, zmiksować. Białko natomiast ubić sztywno i dodać do masy serowej.
  7. Część ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem.
  8. Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem.
  9. Piec w temp. 175°C około 60 min.
  10. Po wystygnięciu polać lukrem (sok pomarańczowy i cukier puder).







You Might Also Like

0 komentarze